top of page
  • Skribentens bildAdmin

Tredje söndagen i påsktiden (Misericordias Domini) - årgång 1


 

Gudstjänsten, som leds av biskop em. Lars Artman, kommer att sändas live söndagen den 14 april 2024 kl 11:00. >> LIVE SÄNDNINGAR <<


TEMA

Herren vår herde

Första årgångens läsningar

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING Hes 34:11-16 Den rätte herden

11 För så säger Herren Gud: Jag ska själv söka upp mina får och ta mig an dem.  12  Liksom en herde tar sig an sin hjord när han är bland sina får som varit skingrade, så ska också jag ta mig an mina får och rädda dem från alla de orter dit de skingrades en mulen och mörk dag.  13 Jag ska föra dem ut från folken och samla ihop dem från länderna och låta dem komma till sitt eget land och föra dem i bet på Israels berg, vid bäckarna och där man i övrigt kan bo i landet.  14  På goda betesmarker ska jag föra dem i bet, på Israels höga berg ska de få sina betesmarker. Där ska de vila sig på goda betesmarker, och de ska ha rikligt med bete på Israels berg.  15 Jag ska själv föra mina får i bet och låta dem vila sig, säger Herren Gud.  16  De förlorade ska jag söka upp, de som gått vilse ska jag föra tillbaka, de sårade ska jag förbinda, och de svaga ska jag stärka. Men de feta och de starka ska jag förgöra[a]. Jag ska ta hand om dem med rättvisa.

EPISTEL 1 Petr 2:21-25

21  Till detta är ni kallade. Kristus led i ert ställe och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår.  22  Han hade inte begått någon synd, och inget svek fanns i hans mun.  23  När han blev hånad svarade han inte med hån, när han fick lida svarade han inte med hot, utan han överlämnade sin sak åt honom som dömer rättvist.  24  Han bar våra synder i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Genom hans sår är ni helade.  25  Ni var som vilsna får, men nu har ni vänt om till era själars herde och vårdare.

EVANGELIUM Joh 10:11-16 11  Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren.  12  Den som är lejd och inte är herden som äger fåren, han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och vargen river dem och skingrar hjorden.  13 Den som är lejd bryr sig inte om fåren.

 

14  Jag är den gode herden. Jag känner mina får, och mina får känner mig,  15 liksom Fadern känner mig och jag känner Fadern. Och jag ger mitt liv för fåren.  16  Jag har också andra får som inte hör till den här fållan. Också dem måste jag leda, och de kommer att lyssna till min röst. Så ska det bli en hjord och en herde.  

Andra årgångens läsningar

Tredje årgångens läsningar

Psaltarpsalm


3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page